Dieta INDYWIDUALNA na Thermomix

Syrop w Thermomix idealny do herbaty i lemoniady

Syrop w Thermomix idealny do herbaty i lemoniady
banner

Syrop w Thermomix

Thermomix, jako wielofunkcyjny robot kuchenny, jest niezastąpiony w przygotowywaniu różnych potraw, w tym także przetworów. Świetnie sprawdza się do przygotowywania konfitur, dżemów, soków i syropów. Tym razem podzielę się z Tobą nowym sposobem na zrobienie syropu w Thermomix.

Jak zrobić syrop w Thermomix?

Syrop z owoców to aromatyczny, słodki i odświeżający dodatek, który może dodać nie tylko smaku, ale także koloru i charakteru naszym napojom. Jest to także doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców w sezonie, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Oto dlaczego uwielbiamy te pyszne soki:

  1. Różnorodność smaków: Syropy możemy przygotować z soczystych malin, słodkich truskawek, borówek, aronii, porzeczek, a w moim przypadku z jeżyn. 

  2. Szybki i łatwy w przygotowaniu: zrobienie syropu w Thermomix jest proste, szybkie i czyste. Wszystko, co musimy zrobić, to wrzucić składniki, ustawić odpowiedni program i gotowe!

  3. Zastosowanie syropu: Nasz syrop może być nie tylko doskonałym dodatkiem do herbaty i lemoniady, ale także idealnym polewą do lodów, naleśników, gofrów, a nawet dodatkiem do koktajli.

Jesteś ciekawa jakie przetwory można przygotować w Thermomix ? Poznaj moje przepisy i wypróbuj je tego lata. 

porcja35 min
porcja600 ml

Składniki:

Owoce ( np. jeżyny) - 800 g
Ksylitol - 200 g

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody. Do koszyczka wkładamy głęboką miseczkę ( kokilkę lub okrągłe naczynie zaoodporne), w takim wymiarze, by zmieściła się do koszyczka.
  2. W nakładce Varomy myjemy owoce. Kładziemy ją na kielich i zasypujemy owoce ksylitolem. Zamykamy naczynie i włączamy 30 min/Varoma/obr.2. W czasie gotowania sok z owoców będzie ściekał do miseczki.
  3. W połowie czasu, zlewamy zebrany sok. Robimy to za pomocą kopystki - UWAGA - wszystko jest bardzo gorące. Nie wyciągając miseczki, zahaczamy mocno kopystką o koszyczek i bardzo ostrożnie zlewamy sok do dużej, czystej, wyparzonej miski. Wkładamy koszyczek z powrotem i gotujemy kolejną porcję soku ( z tych samych owoców) przez pozostałe 15 min. Czynność zlewania soku powtarzamy.
  4. Gotowy sok przelewamy do wyparzonych buteleczek i szczelnie zamykamy.
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow