Dieta INDYWIDUALNA na Thermomix

Bananowe lizaki w czekoladzie i orzechach laskowych

dataDesery, Bezglutenowe, Wegańskie, , Dla dzieci,
data10 marzec 2022
Bananowe lizaki w czekoladzie i orzechach laskowych
banner

Kolejny przepis z bananami w roli głównej. Prosty i dla każdego: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru.

Przygotujesz go w 10 minut, a ucieszy każde oko i zadowoli kubki smakowe. Banany to owoc, który ląduje w moim menu bardzo często, zarówno w deserach, jak i smoothie. Są super zdrowe i po prostu każdy powinien je jeść.

Dlaczego warto sięgać po banany?

  • Według dietetyków, banan ma idealne dla nas proporcje węglowodanów i błonnika. Nie jest ani za słodki, ani za mało słodki. Ma średni indeks glikemiczny (to zależy od jego dojrzałości, ale o tym poniżej). Zawierają błonnik, który jest kluczowy w procesach trawienia. Niestety większość z nas nie dostarcza organizmowi wystarczającej jego ilości. A banany to dobre rozwiązanie. Błonnik pomaga w bezproblemowym przemieszczaniu się jedzenia przez nasz układ pokarmowy. Poprawia też perystaltykę jelit.

  • Banany - królestwo potasu! To minerał ważny przy regulacji pracy serca i ciśnienia krwi. Żywność bogata w potas pomaga redukować złe właściwości sodu, który zawarty w soli zwiększa ciśnienie krwi. Badania amerykańskiego stowarzyszenia sercowego pokazują zmniejszenie ryzyka wylewu o 20% przy regularnym spożyciu bananów. A potas działa też dobrze na nasze nerki i kości.

  • Ogromnym atutem bananów jest ich naturalnie słodki smak i miękka konsystencja, dzięki czemu są idealnym składnikiem wielu deserów. Można więc znacznie zredukować ilość dodawanego słodzika poprzez dodanie do nich bananów. Ponadto banany są bardzo sycące, dzięki czemu w formie przekąski mogą szybko stłumić głód.

  • Poza wspomnianym potasem i witaminą B6, banany mają też sporo witaminy C, magnesu oraz manganu. Są również źródłem mniejszej ilości innych witamin z grupy B oraz takich minerałów jak żelazo, cynk czy selen.

 Czym jest skrobia oporna?

Jest to rodzaj błonnika pokarmowego, który powstaje na przykład po ugotowaniu i ochłodzeniu produktów skrobiowych takich jak ziemniaki, ryż, bataty czy zielone banany.Skrobia jest cukrem złożonym, nie trawi się, nie jest więc źródłem energii, ale odgrywa inne bardzo ważne role, ma naukowo udowodnione działanie prebiotyczne, czyli stanowi pożywienie dla naszych bakterii jelitowych.Spożywanie żywności prebiotycznej (czyli stymulującej rozrost i aktywność mikrobiomu jelitowego) ma nawet większy wpływ na populację dobrych bakterii (a co za tym idzie na nasze zdrowie) niż spożywanie tylko samej żywności probiotycznej (kiszonki, jogurty itp. – pożywienie zawierające pożyteczne dla nas bakterie).

Banan dojrzały czy banan zielony?

Ten wybór najczęściej należy do osób, z zaburzeniami gospodarki cukrowej. Najważniejszą cechą banana, która pozwoli cukrzykowi wybrać dla siebie lepszą opcję, jest jego dojrzałość. Należy pamiętać o tym, aby wybierać mniej dojrzałe sztuki. Cechą różnicującą jest właśnie wartość indeksu glikemicznego, który w przypadku dojrzałego banana wynosi 51 i spada do 30 w zielonym bananie. Ten spadek zawdzięczamy wspomnianej wyżej skrobi opornej, która się w nim znajduje. Powoduje ona, że energia z banana uwalnia się dłużej, przez co nie dochodzi do szybkiego wzrostu glikemii po spożyciu. Dodatkową zaletą jest jej korzystny wpływ na mikrobiom jelit.

Co może Cie jeszcze zainteresować?

porcja10 min
porcja8

Składniki:

Orzechy laskowe - 40 g
Czekolada gorzka - 100 g
Banany - 4 szt

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego przekładamy orzechy laskowe. Rozdrabniamy 2 s/ obr. 6. Wysypujemy na talerz.
  2. Do naczynia miksującego przekładamy czekoladę połamaną na kawałki. Rozdrabniamy 2 s/ obr. 6. Zgarniamy kopystką na dno.
  3. Rozpuszczamy 4 min/ 90°C/ obr. 1.
  4. W międzyczasie banany obieramy, kroimy na połówki i nabijamy na drewniane patyczki. 
  5. Każdego banana zamaczamy w roztopionej czekoladzie, następnie w orzeszkach i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Dzieciaki wolą te banany zdecydowanie w mlecznej czekoladzie, ale wtedy masz gwarancję że zjedzą i będzie smakować :)
  6. Wkładamy do zamrażarki na 20-30 min. Wyjmujemy. Gotowe
Udostępnij: facebook tweeter envelope
komentarz
Produkt został dodany do koszyka!
kosyzkprzejdź do koszykaarrow wróć do sklepuarrow
arrow